•Met gratis feestbus van oud naar nieuw•Vuurwerk? Hou het veilig en controleer vooraf wat in jouw gemeente mag!•Vlaamse regering subsidieert aanleg van volkstuinen•Op stap met de gids: Driekoningenknapzakkentocht•...

Met gratis feestbus van oud naar nieuw
Dankzij het stadsbestuur en de provincie brengt De Lijn je tijdens oudejaarsnacht en op nieuwjaarsdag veilig naar je feestbestemming. Alle inwoners van Geel kunnen op oudejaarsavond vanaf 18u en op nieuwjaarsdag tot middernacht gratis bus of tram nemen. Vanaf maandag 17 december kan je op vertoon van je identiteitskaart voor een gratis feestbussenticket terecht bij een van de volgende verdeelpunten: station, bibliotheek, stadhuis of jeugddienst De Bogaard. Behalve je ticket, krijg je ook een folder over de dienstregelingen mee. Heb je een Buzzy Pazz of Omnipas dan rijd je sowieso gratis mee, ook zonder het  gratis feestbussenticket. Meer informatie vind je op www.delijn.be/oudejaar.
 
meer info: De Lijn, 070 220 200
 
Vuurwerk? Hou het veilig en controleer vooraf wat in jouw gemeente mag!
Als je met oudjaar vuurwerk wil afschieten, controleer je best vooraf wat toegelaten is. Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende gemeenten. Wees sowieso voorzichtig. Vuurwerk is geen speelgoed en kan bij foutief gebruik grote gevaren met zich meebrengen. In Geel mag je alleen ontploffend vuurwerk opslaan na toelating van de burgemeester. De toelating geldt voor ontploffend vuurwerk met een totaal maximum van erin vervatte pyrotechnische sas van 1 kilogram. In Geel mag je geen vuurwerk afsteken op openbare plaatsen. Bovendien moet je 18 jaar of ouder zijn om een aanvraag te doen. Deze toelating wordt enkel verstrekt in de eindejaarsperiode. Bovendien moet diegene die het vuurwerk zal afsteken, een risico-analyse opmaken conform de voorwaarden opgelegd door de brandweer van Geel. Een toelating kan je eenvoudig aanvragen door het aanvraagformulier te downloaden op www.geel.be, in te vullen en op te sturen of te mailen naar het kabinet van de burgemeester.
 
meer info: kabinet burgemeester, 56 60 21, frans.peeters@geel.be
 
Vlaamse regering subsidieert aanleg van volkstuinen
De vraag naar volkstuinen blijft stijgen. Daarom lanceert minister voor plattelandsbeleid Kris Peeters een projectoproep naar gemeenten en verenigingen in gans Vlaanderen om de vraag en behoefte aan nieuwe volkstuinen te ondersteunen. De Vlaamse regering maakt 300 000 euro vrij voor de aanleg van nieuwe volkstuinen en de uitbreiding of modernisering van bestaande volkstuinen.
 
meer info: Vlaamse Landmaatschappij, www.vlm.be
 
Op stap met de gids: Driekoningenknapzakkentocht
Traditiegetrouw nemen de stadsgidsen elke eerste zondag van de maand geïnteresseerden mee op sleeptouw doorheen Geel tijdens één van de gratis themawandelingen. Ook in 2013 zal dit niet anders zijn. De afgelopen maanden werkten de Geelse Gidsenbond een aantal gloednieuwe wandelingen uit zoals ‘Een brug te ver’, ‘Pierenfietsen in Ten Aard’ en de ‘Maleswandeling’. Deze en nog vele andere wandelingen werden opgenomen in een mooie kalender die vanaf eind december gratis verkrijgbaar is bij Toerisme Geel.
 
Wie graag een frisse neus wil halen na de drukke eindejaarsperiode is op zondag 6 januari om 10 uur van harte welkom aan de Molen van ’t Veld in Geel Ten Aard.  Hier wordt immers het startschot gegeven voor een nieuw jaar ‘Op stap met de gids’ met de feestelijke Driekoningenknapzakkentocht. De stadsgidsen voeren je mee doorheen het mooie, serene winterlandschap van Ten Aard dat een beetje doet denken aan het verhaal ‘Waar de sterre bleef stille staan’ van Felix Timmermans. Onderweg roepen ze de driekoningensfeer op met allerlei verhalen over de drie wijzen. Halverwege de wandeling wordt halt gehouden om het lekkers uit de knapzak op te peuzelen. Om deel te nemen aan deze wandeling wordt uitzonderlijk een bijdrage van 6 euro gevraagd. Je krijgt er een heerlijke knapzak en deskundige uitleg van de gids voor in de plaats. Reserveren is verplicht en kan nog tot maandag 31 december bij Toerisme Geel.
 
meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be
 
Beperkte dienstverlening dienst burgerzaken wegens verbouwingen
Begin januari starten renovatiewerken bij de dienst burger- en vreemdelingenzaken. De balie maakt plaats voor open bureaus en een klantenbegeleidingssysteem. De renovatiewerken hebben gevolgen naar de dienstverlening toe. Op donderdag 27 en vrijdag 28 december kan je nog terecht aan de huidige loketten op het gelijkvloers. Op donderdag 3 en vrijdag 4 januari kan je enkel voor dringende zaken aan het noodloket terecht: overlijdens, geboortes, spoedprocedures en attesten verlies. Vanaf 7 januari verhuist burgerzaken tijdelijk naar de eerste verdieping van het stadhuis. Je kunt er dan opnieuw terecht voor de volledige dienstverlening. In september 2013 neemt de dienst zijn intrek in de gerenoveerde ruimte. Voor een aantal zaken kan je je ook laten verder helpen op www.geel.be. Je kan via het digitaal loket tal van attesten opvragen zoals een afschrift van de geboorte- of huwelijksakte  of een attest van woonst of gezinssamenstelling. Ben je verhuisd, dan kan je ook dat hier doorgeven.
 
meer info: burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be
 
Aangepaste openingsuren tijdens feestdagen
 
Naar aanleiding van Kerstmis en Nieuwjaar maken een aantal stads- en ocmwdiensten de brug. Het stadhuis, de jeugddienst, Toerisme Geel en de bib zullen gesloten zijn op 24, 25, 26, 31 december en 1, 2 januari. Dezelfde sluitingsdagen gelden voor de financiële en personeelsdienst van het OCMW. De sociale dienst, de dienst warme maaltijden en de dienst gezinszorg van het OCMW zijn gesloten op 25 en 26 december en 1 en 2 januari. Op 24 en 31 december kan je op deze diensten enkel terecht in de voormiddag, van 9u tot 12u. De balie van cultuurcentrum de Werft is gesloten van maandag 24 december tot en met zaterdag 5 januari. Het Gasthuismuseum is gesloten van zondag 23 december tot en met woensdag 2 januari. De Noordzuiddienst is gesloten van 24 december tot en met 4 januari. Het JAC is gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.
 
meer info: onthaal, 014 56 60 03, info@geel.be